söndag 24 november 2013

Hjortfilé med rotfrukter, jordärtskocksskum och rödvinssås - Mangomousse till dessert


Underbart är kort, nu är GI-frossan över för den
här gången! Vi hade min syster Anna och vår kompis
 Putte över på fredagsmys. Medans Anna njöt av
vegobiffar fick vi andra hålla tillgodo med hjortfilé,
ungsgrillade rotfrukter, jordärtskocksskum och
rödvinssås. Det hela sköljdes ner med en riklig mängd
rödvin innan vi fick dessert. Mangomousse med
passionsfrukt.
 
Hjort file
 
Stek den på alla sidor i en stekpanna tills den fått
en fin yta. Kör den sen på 150 grader i ugnen tills den
är rosa och fin. Ca 65 grader. Ta ut den och
lägg den i folie och låt den vila sig i form.
 
Grillade rotfrukter i ugn
 
Några potatisar, morötter, palsternacka
och rotselleri.
Ett par klyftor vitlök
Honung
Olivolja
Timjan och salt
 
Skala och skiva rotfrukterna. Hacka vitlöken. Olja en
ugnsfast form och lägg i grönsakerna. Ringla över
olja och honung. Strö över ett par nypor salt och timjan.
Ställ det i ugnen ca 40 minuter på 200 grader.
 
Jordärtkocksskum
 
Jordärtskockor
Grädde
Kycklingbuljong
Salt & peppar
 
Koka skockorna i grädden tills de är mjuka. Slå på
buljongen och mixa allt till skum. Smaka av med
salt & peppar.
 
Rödvinssås
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
Lite rotselleri
4 dl rödvin
2 dl kalvfond
2 matskedar tomatpuré
Några pepparkorn
Lagerblad
Smör
Socker
Maizena
 
Hacka alla grönsaker och fräs i kastrullen tills
löken är genomskinlig. Slå på vin och buljong
och lägg i resten av kryddorna och tomatpurén.
Reducera till hälften och sila av. Klicka i smör
och socker till önskad smak. Det går att reda av
med maizena om man vill få en tjockare sås.
 

Mangomousse
2 mogna mango
1 lime
2 dl grädde
2 äggvitor
1 dl florsocker
2 gelatinblad
Passionsfrukt till decoration
 
Skala och skär ner mangon i en matberedare,
pressa i limen och kör allt till en slät puré.
Sikta i florsockret och kör lite till. Lägg gelatinet
i kallt vatten. Vispa grädden lagom tjock.
Vispa sedan äggvitorna riktigt fluffigt. Lös upp
gelantinbladen i 0,5 dl kokande vatten och
mixa ihop med mangon. Rör ner purén i
grädden. Rör sedan ner äggvitorna försiktigt.
Slå upp allt i serveringsgla/ skål och låt det
stå minst ett par timmar i kylskåpet.
 
Magen fick sen hjälp att smälta allting med
en Mandorla. En grappa med bittermandel
som Per och jag tidigare haft nöjet att prova
 när vi var på Bar Rouge.
  
/Stor Eric och Caroline

Yum Yum säger jag som sladdade in från jobbet.. /c


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.