onsdag 20 november 2013

Kvalmiddag - Moussaka med auberginer


 
Det här är en av få rätter som kan få oss att längta
efter lågkolhydratmat. Den är ju fortfarande rik på
kalorier... Vi skippar potatisen och bechamelsåsen
och kör bara med aubergine, grädde och mozzarella.
Den här gången gjorde vi den på lammfärs
 men det går lika bra med nöt.
 
Moussaka
 
1 aubergine
400 gr lamm el nötfärs
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2st mozzarella
2-3dl grädde
timjan
oregano
kalvfond
olivolja (till stekning)
salt & peppar
 
Börja med att skära auberginen i 0,5cm tunna skivor.
Lägg skivorna på en handuk och strö över rikligt med
salt så att det drar ut all vätska. Låt det stå i
minst 1h. Om man vill vara riktigt matnördig
kan man grilla auberginen.
 
Hacka lök och vitlök. Stek i oljan tills dom är
genomskinliga. Lägg i köttfärs, slå på tomaterna
när färsen är stekt. Krydda med några rejäla nypor
salt, timjan och oregano. Skvätt i lite kalvfond och
sjud tills all vätska är borta.
 
Olja en ugnsform och lägg ett lager med aubergine.
Lägg på köttfärsåsen och lägg sen det sista lagret
med aubergine. Slå på grädden, skiva mozzarellan,
dra ett par varv med pepparkvarnen och skicka
 in i ugnen i ca 30-40 minuter på 200 grader.
 
kvalmiddagen är serverad!
 Zlatan vs. Ronaldo  2-3
 
/Stor Eric & Caroline
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.