torsdag 14 november 2013

Höstig viltgryta och blåbärskaka


 
Igår hade vi några vänner över på en liten middag.
Vad passade än bättre att bjuda på en höstigt mustig viltgryta.
Den här grytan går att variera på många olika sätt.
Igår använde vi hjort som bas med rökt fläsk i
balsamvinäger, confiterade och karamelliserade
scharlottenlökar samt smörstekta trattkantrareller.
 
Höstig viltgryta
 
1/2 kg viltkött
2 morötter
1 palsternacka
Rotselleri
3 hg rökt fläsk
10-15 st scharlottenlökar
1 näve torkade trattkantareller
1 flaska kraftigt rödvin
4-5 msk tomatpuré
lite mörk sirap
balsamvinäger
 5 msk ankfett till confitering
smör
2 lagerblad
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Putsa och skär kötet i
2-3 cm stora tärningar. Skala rotfrukterna och
tärna. Lägg dom i en ugnsfast form, ringla över
olivolja, strö på salt och rosta dom 30-40 min i ugnen.
Stek kött och rotfrukter i grytan när det är färdig rostat.
Slå på flaskan med vin, lägg i lagerbladen och
låt det koka på medel värme i ca 1-1,5h. Red sedan
av grytan med tomatpurén och slå på sirap.
Man kan klicka i en rejäl klutt med smör om man
 vill runda av och lyfta upp smakerna ytterligare.
 
Tillaga fläsket, svampen och löken under tiden
som grytan rostas och tillagas.
 
Tärna fläsket och koka det i balsamvinäger på låg
värme i 15-20 min.
 
Lägg svampen i blöt och stek
sendan i mycket smör på låg värme i 30 min.
Svampen ska bli knaprigoch mörk.
 
Skala löken och confitera den på 120 grader i ca 2 tim.
Smält sedan socker i en kastrull och slå i löken
när sockret har blivit brunt, ta upp lökarna
när de har blivit karamelliserade.
 
Blanda i fläsk, svamp och lök precis i slutet. Servera
med potatis i någon form.
 
 
 
Middagen avslutades med våran favoritpaj med
bär och mandelmassa. Man kan variera fyllningen med
det man har hemma. Hallon, jordgubbar, blåbär,
äpple och kanel. Den här gången använde vi blåbär.
 
 Blåbärskaka med mandelmassa
 
2 stora ägg
1 1/3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
200 gr riven mandelmassa
200 gr bär
75 gr smör (ej för mycket)
 
Smörj en form ca 25 cm. Vispa ägg + socker
pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och
mandelmassa. Rör ner blandningen i
äggsmeten och häll i formen. Strö över
bären och hyvla över smöret. Grädda ca 40 min
på nedersta falsen.
 
Lika god varm som kall!
 
/Caroline och Stor Eric
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.